Pieni lapsi leikkimässä museokohteella, ja läppärin ruutu, jossa Korona-aiheinen otsikko.

Koronapäiväkirja IV – toinen palvelukoordinaattori

Tänä aamuna söin aamupalaa työkavereideni kanssa kuten tavallista, mutta toinen heistä julisti puuronsa olevan ”pahaa!” ja jätti melkein kaiken syömättä. Kävimme päiväohjelmaa läpi yhdessä, ja yksi työkaverini heitteli lukujärjestyksen osasia lattialle toisen tunkiessa niitä suuhunsa vastalauseistani huolimatta. Sillä aikaa kun itse luin sähköpostit, työkaverini katsoivat Ryhmä Hauta. Yritimme lähteä ulos, mutta toinen työkaverini kieltäytyi käymästä vessassa ja toinen juoksi karkuun, kun olisi pitänyt pukea. Lisäksi se työkaveri, joka oli jättänyt puuronsa syömättä, vaati saada banaanin ja toinen mesosi jotain rusinapaketista. 

Menimme viettämään työhyvinvointiretkeä jokirannan kuntoilupisteelle. Toinen työkavereistani tippui kävelylaitteesta ja alkoi itkeä, että tahtoo takaisin kotiin. Yritin ehdottaa vielä pientä seikkailuretkeä läheiselle kukkulalle, mutta hän vain juoksi kiljuen alas mäkeä. Palattuamme työpaikalle sopivasti lounasaikaan työkaverini kiljuivat yhteen ääneen haluavansa hapankorppua, mutta suostuivat lopulta syömään myös lounaskeittonsa. 

Yritin aloittaa työnteon, mutta toinen työkaverini olisi halunnut olla sylissä ja toinen taas rakentaa seikkailumaan kaikista talon tuoleista. Tässä vaiheessa kolmas työkaverini tuli kesken oman videoneuvottelunsa avokonttoriimme, joten syöksyin valtaamaan hänen tyhjäksi jättämänsä työpisteen toiseen kerrokseen. Otin mukaan saavillisen kahvia ja kuulosuojaimet.

 

Tämä meemikuva kiersi eristäytymisjakson alussa Facebookissa: ”Löydätkö itsesi yllättäen kotoa tekemästä töitä? Kerro jotain, mitä lapsesi tekivät tänään, mutta kutsu heitä työkavereiksesi!”

 

Ehkä arvasittekin, että tässä oli kyse meemistä, jossa piti kirjoittaa lapsistaan, mutta kutsua heitä työkavereiksi. Vanha vitsi on, että juttu olisi hauska, jos se ei olisi totta. Nyt yllä kuvaamani kaltainen työpäivä on kuitenkin todellisuutta monille, jotka valtionhallinnon ohjeiden mukaisesti pyrkivät hoitamaan lapsensa kotona tehden samaan aikaan itse etätöitä. Niin lapsista, aikuisista kuin päivästä ja ehkä kuun asennostakin riippuu, miten rauhallisesti tai produktiivisesti päivät sujuvat.

Kaksoiskuva, jonka vasemmanpuolisessa osuudessa peilissä näkyvä nainen istuu sängyllä tietokone sylissään, ja oikeanpuoleisessa iso pingviinipehmolelu on tekevinään töitä tietokonetyöpisteellä.
Kotityöläisen etätyöpisteet vaihtelevat joustavasti tilanteen mukaan.

 

Itse teen tällä hetkellä museolle 60% työaikaa, mikä on helpottanut ajankäytön sumplimista täyttä päivää tekevän puolisoni kanssa. Muutaman etäkotityöviikon aikana on muodostunut aika tasainen rytmi: puoliso herää aamulla jo kuuden jälkeen aloittamaan omat työnsä, minä yleensä lasten mukana seitsemän-kahdeksan aikaan. Aamupuuron ja kahvisaavillisen jälkeen lapset katsovat piirrettyjä, ja myös vahtivuorossa oleva aikuinen ehtii tarkistaa sähköpostit ja aloitella päivän töitä.

 

Kannettava tietokone, joka pitää paikallaan villalangoista punottavaa nauhaa.
Etäpalavereissa voi rauhassa tehdä käsitöitä. Tässä syntyy ristikkonauhaa.

 

Päivän vähän lämmettyä lähdetään ulkoilemaan, ja lounaan jälkeen on rauhallisen puuhailun hetki tabletilla. Pikkulasten pelien lisäksi suurta suosiota on saavuttanut Lukulumo-sovellus, jolla lapset pystyvät kääntämään itse sivua ääneen luetussa e-kirjassa. Sovellus on juuri tällä hetkellä jopa ilmainen käyttää. Tähän rauhalliseen hetkeen mahtuu jälleen lastenvahtivuorossakin olevalle aikuiselle reilu tunti työaikaa.

 

Lapsen käsi tabletilla, jolla kuva satukirjasta.
Ruutuajan määrästä varoitellaan erityisesti pienten lasten vanhempia paljon, mutta yhtäaikainen etätyö ja lastenhoito kotona pakottavat tavallisuudesta poikkeaviin ratkaisuihin. Onneksi osa lapsille tarkoitetuista sovelluksista on tosi kivoja! Lukulumo tarjoaa lapselle vanhemmalle hetken rauhallista työaikaa, ja lapselle vaihtoehtoja loputtomille Ryhmä Hau -uusinnoille.

 

Iltapäivän puolella olemme välipalan jälkeen yrittäneet askarrella tai muuten puuhastella yhdessä. Omat lapseni ovat sen verran pieniä, että askarressa on keskitytty aika paljon ihan perusasioihin, saksien turvalliseen ja teipin säästäväiseen käyttöön, sekä siihen, ettei hirveän paljon materiaalia päätyisi suuhun asti. Vähän isompien kanssa askarteluideoita voisi poimia vaikka Tekniikan museon Askartelu-kanavalta Youtubesta, jossa museolehtorimme julkaisee joka perjantai uuden askarteluohjeen ainakin pääsiäiseen asti.

 

Kaksi lasta, joilla käsissään paperista askarrellut tuulihyrrät. Toinen makaa pöydällä väsynyt ilme kasvoillaan.
Nuorimmaisen hermo ei ihan riittänyt, kun äiti sääti tuulihyrrien askartelun kanssa.

 

Iltapäivästä lapset ja vahtivuorolainen ovat ulkoilleet vielä toisen kerran, ja moneen kertaan on tullut oltua kiitollinen siitä, että ilmat ovat sentään pääosin olleet hyviä. Illat olemme pääosin onnistuneet rauhoittamaan työnteolta, vaikka nämä nuoremmat työkaverit ovat kyllä varmistaneet sen, että muuten ei ole turhan rauhallista ollut. Kun lapset ovat vihdoin nukkumassa, aikuisetkin ovat yleensä jo aika finaalissa, sen verran hengästyttäviä nämä etätyökotivanhempi-päivät helposti ovat.

Jenni

 

Pieni lapsi leikkimässä museokohteella, ja läppärin ruutu, jossa Korona-aiheinen otsikko.
Kertaalleen toin nuoremmat työkaverit myös käymään tyhjässä museossa. Oma työpisteeni vaihtui sen iltapäivän aikana aika moneen kertaan, tässä seisomatyöpiste Kummituksen keksintökojeen päällä.