ESKO-peli löytyy nyt Steamista

Oletko nähnyt ESKOn museossa, mutta et ymmärtänyt miten se toimii? Et ole varmaan ainoa, sen verran erilaiselta ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone elektroniputkineen ja reikänauhoineen näyttää nykyisiin tietokoneisiin ja älylaitteisiin verrattuna.

Apua on tarjolla parin klikkauksen päässä. Lataa itsellesi Tekniikan museon ja Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tuottama virtuaalinen ESKO-peli pelikauppa Steamista, https://store.steampowered.com/app/1045140/ESKO/ Pääset osallistumaan ESKOn rakentamisen viimeisiin vaiheisiin, kun laitteen ohjelmointi- ja laskentakykyä vielä testataan. Mitä ESKOn eri osat tekevät ja missä järjestyksessä? 

Kuva ESKO-tietokoneesta. Kuvassa näkyy kirjoituskone, muisti, virtayksikkö ja prosessori.
Kuvassa ESKO ilman reikänauha-asemia. Kuva: Tekniikan museon kuva-arkisto
Kuvakaappaus ESKO-pelistä
Kuvakaappaus ESKO-pelistä.

Peli on suunniteltu VR-laseilla ja ohjaimilla käytettäväksi, mutta yritteliäs pelaaja saa pelin läpi myös näytöllä ja hiirellä (itse jäin jumiin laatikoiden avaamiseen, mutta siitäkin oikeilla otteilla kuulemma pääsee hiirellä läpi).

Ilmaista ESKO-peliä on Steamista ladattu parin viikon aikana yli 1300 kertaa, ympäri maailmaa, vaikka peli on suomenkielinen. Peliarvosteluista löytyy kolme suositusta ja saksankielinen arvio oli varsin pitkä. “–auch ohne Finnisch-Kenntnisse findet man sich relativ schnell zurecht”, sanoo arvostelija. 

ESKO-peli on tuotettu Museoliiton Tarinat peliin -hankkeessa, jossa on kehitetty museosisältöjen tarinallistamista ja tuotteistamista. Pelialan osaamista hankkeeseen toi Kajaanin ammattikorkeakoulun peliteknologian linja.

ESKO-pelin tekemisestä lisää blogissa ensi viikolla.

T. Riina