Miten Tekniikan museo nähdään ulkopuolelta? TET-harjoittelija ottaa selvää

Tekniikan museossa TET-harjoittelussa ollut Okko haastatteli siviilipalvelusmiestämme Tuomasta ja pyysi häntä kertomaan millaisena museotyö on näyttäytynyt alan ulkopuolisen silmin.

Tekniikan museossa työskentelevät henkilöt näkevät museon joka päivä ja tuntevat sen todella hyvin. He myös tietävät, mitä museon näyttelyiden tekoon on tarvittu ja mitä museon pyörittäminen vaatii. Mutta museon maailma ei välttämättä aukene tavalliselle kävijälle, kun he tulevat katsomaan museon näyttelyä. Siispä olen haastatellutTekniikan museoon siviilipalvelukseen tullutta Tuomasta hänen tuntemuksistaan ja kokemuksistaan Tekniikan museota kohtaan ennen työn aloittamista ja työn aloittamisen jälkeen.

Kun Tuomas meni siviilipalvelukseen, hänen täytyi alkaa etsimään itselleen siviilipalveluspaikkaa. Etsittyään hetken aikaa, hän löysi Tekniikan museon. Tuomaksen mielestä Tekniikan museo näytti sopivalta ja siksi hän otti museoon yhteyttä. Aluksi Tuomas ei oikein tiennyt, mitä tuleman piti. ”Luulin, että hommani olisi pelkästään palvella asiakkaita, mutta jo työhaastattelussa kävi ilmi, että työhön kuuluisi paljon muutakin” Tuomas kertoo. Tähän mennessä Tuomas on ehtinyt jo luetteloida kokoelmia, vastaanottaa lahjoituksia, etsiä tietoa, purkaa poistettavia näyttelyitä ja tietenkin palvella asiakkaita. Elikkä työnkuvaan on kuulunut paljon muutakin.

Tuomas ja Okko, sekä taustalla Tekniikan museon taskuhiomakone.

Jakson aikana myös Tuomaksen asenne Tekniikan museota kohtaan on muuttunut. Tuomas oli nimittäin aiemmin käynyt museossa vain kerran elämänsä aikana. Tämän takia paikka ei ollut hänelle kauhean tuttu. Mutta tuntemukset muuttuivat, kun Tuomas pääsi töihin museoon. Tuomaksen mielestä Tekniikan museossa työskentely auttoi häntä ymmärtämään, mitä museoissa oikeasti tehdään. ”Tekniikan museossa on hyvä työympäristö ja hyviä työkavereita. Jos jokin jää epäselväksi olen aina voinut kysyä ja vastaus kysymykseen on selitetty lähes heti”, hehkuttaa Tuomas. ”Olen oppinut uusia asioita museoalan lisäksi myös suomalaisen tekniikan historiasta ja asiakaspalveluyöstä” kertoo Tuomas oppimistaan asioista.

Kun Tuomas tuli Tekniikan museoon töihin, hän ei ollut mikään museoalan ekspertti. Sen takia jotkin asiat yllättivät Tuomaksen. Yleinen kuva museon työntekijästä on vanhentunut silmälasipäinen mies kirja kainalossa. Se tulee varmaan ensimmäiseksi mieleen, kun ajattelemme museon henkilökuntaa. Mutta yllätyksenä Tuomakselle tuli se, että Tekniikan museon henkilökunnasta suurin osa on naisia. Myös se, että Tekniikan museolle kuuluu yli 50 000 esinettä, yllätti Tuomaksen. Tekniikan museolla on itseasiassa esineitä varastoissa Jyväskylässä ja Karkkilassa itse Tekniikan museon tilojen lisäksi.

Tuomaksen mielestä kävijät eivät saa oikeaa kuvaa Tekniikan museosta, kun he käyvät täällä. ”Kävijät tulevat museoon katsoakseen museossa näytillä olevia esineitä, eivät pohtimaan sitä, mitä museon on tarvinnut tehdä saadakseen esineet” Tuomas selittää. Ehkä Tekniikan museo voisi laittaa joillekin esineille selityksen viereen tarinan, miten esine päätyi museon omistukseen. Se voisi olla hyvä idea, varsinkin jos esineen saamisprosessi oli mielenkiintoinen tai värikäs.

Viimeisänä TET-päivänään Okko osallistui Tuomaksen kanssa Tarinat peliin -hankkeessa kehiteltävien VR-pelien testaamiseen.

 

teksti: Okko Veikkamo, TET-harjoittelija

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.