Lukupiiri keskustelun ja kehittämisen välineenä

Viime marraskuussa Suomen museoliiton järjestämillä museolehtoripäivillä Turussa esiteltiin työpajassa lukupiiritoimintaa menetelmänä museoiden pedatyön tutkimiseen ja kehitttämiseen. Lukupiiriä ennakoiden jokainen osallistuja luki ennalta lähetetyn artikkelin (joka tuolloin oli brittimuseoissa tehdystä seniorityöstä kertova Museums on Prescription: A guide to working with older people”.) ja valmistautui keskusteluun miettimällä, kuinka teksti mahdollisesti liittyy omaan työhön ja/tai mitä ajatuksia, ideoita, unelmia tai kritiikkiä se herättää.

Pitkän linjan kaunokirjallisen lukupiirin harrastajana ajatus lukupiiristä oman työn kehittämisen välineenä puhutteli: luettava artikkeli ohjaa ja rajaa keskustelua ja antaa työkaluja peilata oman museon palveluita tai toimintakulttuuria laajempaan viitekehykseen. Artikkelin avaamasta näkökulmasta käyty keskustelu pakottaa katsomaan omaa toimintaa normilinssien ulkopuolelta ja tuo samalla näkyviksi erilaisia kehittämistarpeita – oli niitä sitten palveluvalikoimassa, tarjotuissa sisällöissä, asenteissa tai vaikka sisäisessä tiedonkulussa.

Arkisen aherruksen ohessa alaan liittyvien artikkelien lukeminen myös usein jää valitettavan vähäiseksi – vaikka omien luutuneiden ajattelumallien ja toimintatapojen ravistelemiseksi uuden tutkimuksen ja toimintamallien lukeminen nimenomaan olisi ensiarvoisen tärkeää.

Museolehtoripäiviltä palattuani ehdotinkin, että ottaisimme lukupiiritoiminnan osaksi omaa tiimityöskentelyämme. Jos artikkelien lukemiseen on kalenteriin merkatun lukupiirin aiheuttama pienoinen paine, lukemiseen todennäköisesti myös löytyy jossakin välissä se tarvittava rakonen!

Tekniikan museolla lukupiiri on kokoontunut nyt kahdesti: ensimmäisessä lukupiirissä palvelutiimi ruoti niinikään museolehtoripäivien puheenvuoroissa esiin noussutta, Amsterdamin museoiden tuottamaa opasprofessioon liittyvää artikkelia Guiding is a profession – The museum guide in art and history museums ja siihen liittyviä arviointikriteereitä ja lomakkeita.

Tämän artikkelin herättämien ajatusten työstämistä on tarkoitus jatkaa myöhemmin museon kokoelmatiimin kanssa: yhdellekään museolle tuskin olisi pahasta amsterdamilaisten tapaan kirjata auki vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Mission of the museum
Collection
What can you tell people with your collection
What do you hope to achieve?
And the museum tour?

Kukapa näitä ei olisi pallotellut, mutta kuinka monella nämä kysymykset löytyvät yleisötyön näkökulmasta aukikirjattuina? Guiding is a profession -materiaali herätti myös monia muita ajatuksia opastusten seurannan ja kehittämisen menetelmistä ja näiden merkittyksellisyydestä museon asiakaskokemuksen kannalta.

 

PhotoGrid_1519730036802.jpg
Guiding is a profession -artikkelissa pohditaan mm. oppaan työn vaatimuksia: on osattava puheessaan ja menetelmissään huomioida ryhmän koostumus, ikäryhmä ja tarpeet; on osattava museon sisällöt; on kyettävä heittäytymään (tarvittaessa vaikka rooliin); on tunnettava välineet, oltava innostunut ja avoin…


Toisen lukupiirin teemana olivat uuden, kokoelmiin painottuvan strategiamme ja erään siihen liittyvän hankkeen innoittamana museo
esineet ja yleisöjen osallistaminen, eli elämyksellisyyden ja esinelähtöisyyden suhde museoiden palveluissa. Tällä kertaa keskustelun pohjana toimi Hilde Heinin The matter of museums -artikkeli.

Tekniikan museon palveluissa esinelähtöisyys on itsestäänselvyys: kaikkien palveluiden juuret ovat museon omissa kokoelmissa ja näyttelyissä. Museon vahvuus ovat nimenomaan aidot esineet, joita ei voi muualla nähdä: “Koska tällaista palvelua ei voi toteuttaa missään muualla, se on tultava kokemaan museoon”.

Esineet siis itsessään tuottavat elämyksiä – ja toisaalta elämyksiä tuotetaan niiden ympärille kontekstitietojen tarjoamien tarinoiden, anekdoottien ja kovan faktatiedon avulla. Lukupiirikeskustelussa keksimme taas useita ideoita ja konkreettisia toimintaehdotuksia kokoelmaesineiden ja kävijöiden törmäyttämiseen: jippoja, joilla kokoelmatietoja ehkä saadaan rikastettua ja samalla hyödynnettyä museokävijöiden arvokasta asiantuntijuutta.

Seuraavan kerran lukupiiri kokoontunee kevään korvalla – vielä ei ole tiedossa, millä teemalla, mutta varmasti sitäkin suuremmalla innolla!

 

Marianna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.