Valtakunnallinen heijastinpäivä – Heijastimet heilumaan niin kaksi- kuin nelijalkaisille!

Kun valoisaa aikaa alkaa pian olla vähimmillään vajaan työpäivän verran vuorokaudessa, tulee suurin osa päivän ulkoiluista suoritettua pimeällä. Tieliikennelaki kehottaa ihmisen pimeän aikana tiellä liikkuessaan käyttämään “asianmukaista heijastinta”. (Kuten tiedämme, jalankulkijan heijastin on historialtaan supisuomalaista tekniikkaa. Sen tarinaan voi tutustua vaikkapa täällä.) Vain puolet tiellä liikkujista noudattaa lainkirjainta – ja usein liikenteessä huomaa, että  ihmistä  paremmin heijastinvarusteltu on ihmisen paras ystävä.

Nykyajan tekninen osaaminen ja tekniikan kehitys eivät enää rajoitu vain ihmisen käytettäväksi. Koiratarvikeala on kasvanut kovaa tahtia viimeisen kymmenen vuoden aikana: koiran rooli käyttökoiran sijaan lemmikkinä ja perheenjäsenenä on kasvanut ja sitä myötä sille hankitaan tarvikkeita perinteisiä hihnaa ja pantaa laajemmalla skaalalla. Suomen vaihtelevat vuodenajat kannustavat suunnittelemaan ja ostamaan erilaisia extreme-sääoloihin soveltuvia tarvikkeita – heijastinkin on pohjimmiltaan pelkästään suomalainen ja pohjoismainen ilmiö. (Vaihtelevia sääolosuhteita onkin povattu syyksi sille, että suomalaisyritykset myös maailmalla menestyvät koiratarvikemarkkinoilla!)

Koira-alalla materiaalitekniikka jyllää: koiratuotteisiin haetaan ideoita urheilumaailman teknisistä uutuuksista ja kauden muotiväreistä: on kovaa kulutusta kestäviä yksityiskohtia, laminoituja ulkoilukankaita, likaa- ja vettä hylkiviä (mutta hengittäviä!) materiaaleja – kaikki tuttuja ominaisuuksia nykyaikaisista ulkoiluasuista!
Varusteskaalan yksi pieni siipale ovat myös erilaiset heijastintarvikkeet.

 

IMG_20170913_151924
Museokoira Carloksen syksyinen perusvarustus: huomioväriset, suuria heijastavia pintoja sisältävät valjaat, läpeensä heijastintikattu hihna ja huomiovilkkuvalo.


Monissa koiranvaruste- ja asustemalleissa erilaiset heijastavat pinnat ja heijastintikkaukset alkavat olla jo vakiovaruste, mutta niiden ohella nykykoiralle on tarjolla sellainen valikoima erilaista heijastintekniikkaa, että 80-luvun musti olisi ne nähdessään kadonnut hämmentyneenä uikuttaen sohvan alle. Löytyy taluttimeen kiinnitettäviä heijastimia, joustinheijastimia, heijastinliivejä ja -huiveja, usb-ladattavia tai patterillisia vilkkuvalopantoja ja ledivalohihnoja, varusteisiin tarroin tai klipsein kiinnitettäviä heijastimia ja huomiovilkkuja, heijastinvaljaita, -hihnoja ja pantoja, huomiovärein tuunattuja varusteita – ja jopa mustin suurinta kauhua, suoraan turkkiin suihkutettavaa heijastinsprayta.

 

IMG_20170912_205419
Vilkkuvalossa löytyy.


Ihmisen huoli lemmikistä on ymmärrettävä: heijastinta käyttävä koira näkyy noin 300 metrin päähän, kun heijastimettoman huomaa vasta 100 metrin päästä.
Kelistä ja ajonopeudesta riippuen 100 metriä ei aina riitä auton pysäyttämiseen. Heijastimen ansiosta autoilijalle tai pyöräilijälle jää edes hieman enemmän aikaa reagoida vaikkapa yllättäen tielle säntäävään koiraan.

Sama pätee ihmiseen: mustalla asvaltilla mustassa syyssateessa mustissa vaatteissa tarpovaa ihmistä eivät auta hihnan toisesta päästä löytyvät erityisheijastavat 3M-pinnat tai armeijakäyttöön suunnitellut vilkkuvalot. Osa turrille hankituista valo- ja heijastintuotteista kannattaa siis sijoittaa hihnan vastakkaiseen päähän. Teknisestä tuuliasusta löytyy taatusti sopiva paikka heijastimelle tai parille.

 

IMG_20170913_152255
Heijastin kantajan mukaan – mielellään useampi!


Kannattaa muistaa myös, että niin heijastimien kuin valojen teho vähenee kolhujen myötä ja paristojen virta katoaa lopulta kokonaan. Kankaisiin painetut tai ommellut heijastimet menettävät nekin loistokkuuttaan pesukerta pesukerralta. Heijastinten kuntoa kannattaakin pitää silmällä ja valikoimaa tarvittaessa täydentää – heijastinpäivän kunniaksi on hyvä hetki tarkistaa niin oma kuin karvaisen kaverinkin näkyvyys!

 

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s