Aurasma työpajassa! Mediatarinat jakoon! -toimintamalli etenee

Toimintamalli etenee pikkuhiljaa. Käsikirjoitus on annettu eteenpäin taittajalle ja käännös englanniksi on työn alla. Tässä vaiheessa onkin kiva raottaa vähän verhoa, ja tarjota pieni maistiainen siitä, mitä tuleman pitää,  muistelemalla toimintamallin kehityksen kannalta tärkeää vierailua viime keväältä.

Jyväskylän taidemuseoMinulla oli ilo käydä pitämässä Aurasma työpajassa -koulutus Jyväskylässä Mediakasvatuksen työkalut käyttöön -projektin vieraana. Hankkeen tavoitteena on mediakasvatuksen käytänteiden kehittäminen Keski-Suomessa, ja se keskittyy taidelähtöisten mediakasvatusmenetelmien esittelemiseen. Mukana hankkeessa ovat Jyväskylän taidemuseo, Live Herring ry ja Keski-Suomen elokuvakeskus.

 

Koulutus tarjosi minulle tilaisuuden testata videoiden tekemistä taidemuseossa Mediatarinat jakoon! -työpajan lähtökohdista. Koulutuksen kantaviksi teemoiksi tulivat teosten tulkinta, videon tuottaminen ja videoiden käyttäminen lisätyn todellisuuden sisältöinä. Työvälineinä pajassa olivat iPadit, iMovie-sovellus, langaton verkko, Aurasma-sovellus sekä medialaitteiden kamerat. Tehtävänä oli toteuttaa pareittain video, jossa tulkittiin teoksia VTS -menetelmästä tuttujen kysymysten avulla:

 

Mitä tässä teoksessa on meneillään tai mitä siinä tapahtuu?

Mitä sellaista näet teoksessa, joka saa sinut sanomaan (…)?

Mitä teoksesta vielä löytyy?

 

 

Lopuksi kiersimme näyttelyn ja katsoimme tuotokset läpi.

Kysymyksiä käsiteltiin kuvan, liikkuvan kuvan ja äänen avulla. Pääosassa oli taide. Videoilla kerrottiin tarinoita, tehtiin intertekstuaalista, kuviin perustuvaa mediataidetta ja mediatuotoksia, jotka heijastivat teoksen tulkintaa ja sen herättämiä tunnetiloja.

Taiteilijoiden teoksista koottiin tarinoita järjestämällä niitä jatkumoksi, lisäämällä ääniä ja muokkaamalla teoksista otettuja kuvia suodattimien avulla. Näin saatiin aikaiseksi dramaattisia tarinoita, joihin sisältyi selkeä kaari ja tulkinta. Teoksissa, joihin oli yhdistetty ääntä, tulkinta ja tunnelma saattoivat muuttua täysin omasta ensivaikutelmasta, ja tarjota teokseen täysin uusia näkökulmia.  

Pajaan osallistujat tekivät myös intertekstuaalisia mediataideteoksia upottamalla teoksia toisiinsa. Upotetut osat saattoivat olla yksityiskohta- tai peilikuvia samasta teoksesta tai lainattu kokonaan eri teoksista.

 

 

Kokeilu oli rohkaiseva, vaikka Aurasma työpajassa -koulutus ei keskittynyt täysin samoihin mediakasvatuksen teemoihin kuin Mediatarinat jakoon! -hanke. Siinä pystyttiin silti tavoittamaan monia Mediatarinat jakoon! -työpajan tavoitteita ja teemoja kuten

  • kulttuurin kehitys ja muutos
  • henkilökohtainen suhde näyttelyyn ja sen teemoihin
  • näyttelyn teemojen merkitys osallistujille ja teemojen käsittely arjen kautta.
  • viestinnän nopea muutos ja jakamisen hyvät käytännöt.
  • media- ja monilukutaidon kehittäminen tuottamalla mediaa ja arvioimalla tuotettuja sisältöjä.

Koulutuksessa saatiin luotua puitteet mediakasvatukselliselle keskustelulle silmällä pitäen kriittisen medialukutaidon ja hyvän mediaetiketin osaamista. Vastaavassa työpajassa voidaan helposti liittää keskusteluun jakamista, kriittistä medialukutaitoa sekä tekijänoikeuksia koskevia kysymyksiä. Lisäksi yleisön tuottamaa tulkitsevaa materiaalia voidaan liittää interaktiiviseksi kerrokseksi näyttelyyn. Koulutus toimi kaiken kaikkiaan hyvänä empiirisenä kokeena siitä, miten Mediatarinat jakoon! -työpajamallin kantavia ideoita voidaan soveltaa taidemuseon lähtökohdista.

Outi


Mediatarinat jakoon on Tekniikan museon kehittämishanke. Hanketta rahoitaa Opetus- ja kulttuuriministeriö ja asiantuntijaryhmässä ovat mukana Kehittämiskeskus Opinkirjo, Mediakasvastusseura ry ja Suomen museoliitto.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s