Oppaan kesämuistoja

Näin elokuun lopulla alkaa kesä jo taittua syksyn puolelle. Samoin on Tekniikan museon kesäkausi tullut taas vuosittaiseen päätökseensä. Näihin menneisiin kuukausiin on kuitenkin mahtunut jos jonkinmoista touhua ja tohinaa. Kesäkaudella Tekniikan museossa järjestettiin esimerkiksi päivittäisiä opastuskierroksia, sekä lasten kesätyöpajoja.

Kesäkuun alussa uudet työpajat lähtivät käyntiin oikein erinomaisesti. Pikseligrafiikkaa –työpajassa tutkittiin kuvan syntymistä hamahelmien avulla ja tutustuttiin myös Nibkovin levyyn, sekä sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Innokkaat pajailijat pääsivät muodostamaan kuvia pikseli pikseliltä. Pakko myöntää, että tuloksena oli aivan huikeita taidonnäytteitä!

Heinäkuun työpajassa rakenneltiin zoetrooppeja. Samalla ihmeteltiin liikkuvaa kuvaa ja sen historiaa – kuinka zoetrooppi viihdytti ihmisiä seurapiireissä jopa parisataa vuotta sitten. Myös museon oma zoetrooppi pääsi pyörähtelemään ja esittelemään kuvien liikkumista. Pajassa syntyi oikein muikeita kuvituksia, joihin saatiin liikettä ja eloa omaa zoetrooppia pyörittämällä.

Elokuussa puolestaan oltiin oppimassa optiikkaa! Myös kaleidoskooppien rakentelu sujui oikein hyvin, pajailijoiden tekeleet muodostivat todella uniikkeja geometrisiä kuvioita. Pajassa päästiin näkemään kuinka valon heijastuminen ja taittuminen toimi käytännössä, itse rakennetun kaleidoskoopin avulla.

Elokuun loppu merkitsee myös allekirjoittaneelle kesätyöluontoisen työajan loppumista. Tekniikan museon toiminta ja arki on ehtinyt tulla jo tutuksi, kun museoalan opinnoista innostuneena päädyin keväällä tänne töihin.

Osalle saattaa tulla jopa yllätyksenä, että museon (jonka saatetaan usein mieltää melko staattiseksi ja hiljaiseksi tilaksi) arki on paikoitellen hyvinkin tapahtumarikasta ja vauhdikasta. Jos ei muuta, niin ainakin työpajoissa innokkaasti ahkeroivat pajalaiset pitävät tempoa yllä! On hienoa, että museoissa järjestetään nykyisin jos jonkinmoista puuhaa ja tapahtumaa. Itse henkilökohtaisesti nautin myös Tekniikan museon
sijainnista ja rakennuksista, jotka nekin tarjoavat omanlaisiaan mahdollisuuksia. Lisäksi vanhat vedenpuhdistuslaitoksen rakennukset ja Vantaanjoen alueen luonto muodostavat todella viihtyisän työympäristön.

Museorakennuksista A-hallin pikasuodatinlaitos ehtikin sopivasti avautua ja sulkeutua oman työkauteni aikana. Syyskauden aukioloaikoihin siirtynyt Tekniikan museo odottelee jo seuraavaa vuodenaikaa. Kiinnostuksella olen kesän ajan päässyt seuraamaan uuden Tekniikan maa –näyttelyn rakentumista, ja sen perusteella uskonkin, että syksyyn mahtuu paljon uutta ja kiinnostavaa nähtävää.

 

Terveisin

Kesän ajan oppaana ja työpajaohjaajana työskenellyt

Jere

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s