Tulevan lukukauden koululaispalvelut

Tekniikan museossa avautuu lokakuussa uusi Tekniikan maa näyttely. Tekniikan maa kertoo teknologian, teollisuuden ja innovaatioiden merkityksestä modernille Suomelle. Uuden näyttelyn tieltä on jo purettu vanhaa ja uudet rakenteet alkavat pian olla paikoillaan. Näyttelyn suunnittelun ja rakentamisen rinnalla on työstetty myös uusia palveluita: opastuksia, työpajoja, yleisötapahtumia. Uuden, entisiä huomattavasti vuorovaikutteisemman näyttelyn myötä museon palveluvalikoima uudistuu lähes kokonaan. Koululaispalveluissa keskiöön nousevat uuden opetussuunnitelman teemat, ilmiöoppiminen ja toiminnallisuus.

Muun muassa Tekniikan tarinamatto -, Kummituksen aikakapseli -, Äänimaisemia – ja Ohjelmointia oppimassa -työpajat sekä vanhat Tarinoita tekniikasta – ja Kemiaa koko elämä -opastukset saavat väistyä uusien palvelutuotteiden tieltä. Osa näistä on ollut varsin myytyjä ja pidettyjä palveluita – mutta tuotteilla kuitenkin on oma elinkaarensa ja onneksi saamme nyt tilalle kivoja, uudenlaisia palveluita. Osia näistä vanhoistakin tullaan tosin varmasti näkemään myös jatkossa: Beebotit ainakin tulevat huristelemaan syksyn yleisötapahtumissa ja Tekniikan tarinamatto on tulevan talvikauden mittaan mahdollisesti lähdössä lainaan Pohjois-Suomeen.

Miltä uudet palvelut sitten näyttävät?

Pienimmille esi- ja alkuopetusikäisille on tarjolla leikillinen Tekniikka tutuksi -opastus, jolla opitaan keskustelun ja toiminnan kautta havainnoimaan tekniikkaa erilaisissa ympäristöissä. Kierroksen aikana mm. ajellaan mielikuvitusbussilla ja lajitellaan lapset kierrätykseen. Samoja teemoja varioivassa, itsenäisesti toteutettavassa ja täysin uudistetussa Kummituksen kuvasuunnistuksessa lapset taas tutustuvat opasvihkosten avulla tekniikkaan ja ratkovat näyttelykohteisiin kätkeytyvän arvoituksen.

Alakouluikäiset pääsevät Vivusta voimaa -työpajassa tutustumaan vipuihin, niiden toimintaperiaatteisiin ja sovellutuksiin sekä huomaamaan arjen mekaniikkaa ympäristössä. Saattaapa pajaan sisältyä myös keinulaudalla keinahtelua.. 😉

19679214_10155499022200816_5724937405856281296_o
Erilaisia vipuhahmoja.

Veden vaiheita -kierroksella puolestaan perehdytään näyttelyn toiminnallisia kohteita tutkien ja keskustellen veden kiertokulkuun: vesivaroihin, vesi-infrastruktuuriin, vedenpuhdistusprosesseihin ja vedenkulutukseen. Tekniikan maa -opastuksella tarkastellaan kepeähköllä otteella ihmisen ja tekniikan suhdetta, tekniikkaa ja teknisiä verkostoja osana arkea, sekä teollisen tuotannon vaatimaa osaamista ja ympäristönäkökohtia.

vedenpuhdistuspeli_2011
Veden vaiheita -kierroksella perehdytään mm. vedenpuhdistuksen vaiheisiin.

Yläasteikäsille ja toisen asteen opiskelijoille Tekniikan maa -opastuksesta on tarjolla tietopainotteisempi versio. Lisäksi ikäryhmälle on edelleen saatavilla tuttu puolen tunnin Etäunelmia -näyttelyopastus, joka perehdyttää sähköisen viestinnän kehitykseen varhaisista viestintäunelmista viestintätekniikan arkikäyttöön ja mobiilimaailmaan. Uutuutena tarjolla on  Mediatarinat jakoon -paja, jossa kuvataan oma, viestintätekniikan käyttöä ja siihen liittyviä kysymyksiä käsittelevä video ja opetellaan  jakamisen hyviä käytänteitä sekä kriittisen medialukutaidon perusteita.

Uusien tuotteiden ohella palvelukartalta löytyy edelleen myös suosittu Vettä ja elämää -opastuskierros, joka perehdyttää Vanhankaupungin alueen teollisuushistoriaan, museorakennuksiin ja kulttuuriympäristöön. Osin ulkona ja lämmittämättömissä tiloissa kulkevaa kierrosta tarjotaan kouluille huhti-touko- ja syys-lokakuussa.

Koululaispalveluiden ohella toteutamme syksyn aikana useita Tekniikan maahan liittyviä tapahtumia ja järjestämme yleisötyöpajoja mm. syyslomaviikolla ja joulun alla. näihin voi tutustua ajantasaisesti museon nettisivujen etusivulta löytyvässä ”Tapahtumakalenteri” -osiossa.  Kaikki kouluille ja muille ryhmille myytävät palvelut hintatietoineen puolestaan löytyvät kohdasta Palvelut.

Tervetuloa tutustumaan Tekniikan maahan 10.10. alkaen – palveluilla tai ilman!

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s