Minuutiksi museoon! – uusi video vuoden jokaisena perjantaina

Trafiikki-museoiden Minuutiksi museoon -videosarja juhlistaa Suomalaista viestinnän ja liikenteen historiaa koko vuoden ajan. Uusi video julkaistaan joka perjantai Trafiikki-museoiden You Tube -kanavalla sekä Facebookissa. Tekniikan museo on yksi kymmenestä Trafiikki-museosta ja mukana hankkeessa viidellä videolla.

minuutiksi museoon

Ensimmäisessä Tekniikan museon videossa ihmeteltiin tekniikkaan liittyneitä pelkoja. Uudet innovaatiot aiheuttavat usein vastustusta. Vastustus voi olla äänekästä vastarintaa tai uusien koneiden ja kulkuvälineiden välttämistä, paheksuntaa ja naurua. Tiesitkö, että polkupyöräilyn on pelätty aiheuttavan kasvojen epämuodostumista tai, että radiota on kutsuttu synnin pasuunaksi ja Perkeleen puhallustorveksi? Niin radion, tv:n kuin videopelienkin on ajateltu laiskistavan, pilaavan terveyden ja turmelevan nuorison. Monet teknologiapelot ovatkin ajasta riippumatta samankaltaisia, pelon kohde vain muuttuu!

Toinen Tekniikan museon videoista sukeltaa viestittelyn maailmaan. Ensimmäinen sähköinen tapa välittää viestejä oli sähkötys. Tekstimuotoisia viestejä taas on voinut lähettää niin fakseilla, tieetokoneilla kuin matkapuhelinten tekstiviesteinäkin. Alkujaan 160-merkkiset tekstiviestit loivat myös tarpeen lyhentämiselle, toisaalta omia lyhenteitä käyttivät aiemmin esimerkiksi radioamatöörit. Videosta selviää mitä radioamatöörien kielellä tarkoitti vaikkapa viesti 77 tai BCNU. Nykyisin käytämme päivittäin pikaviestimiä ja höystämme viestittelyämme kuvasymbolein ja emoji-merkein. 🙂

radioamatööri
Tiedätkö mitä tarkoittaa radioamatöörien lyhenne 73? Tämä ja paljon muuta selviää Tekstausta kautta aikojen -videolta.

Myöhemmin tänä vuonna Tekniikan museon aiheina ovat ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone ESKO, sähkötys sekä kosmopoliitti ja keksijä Eric Tigerstedt.

Minuutiksi museoon -videosarjan teemat koskettavat ja yhdistävät suomalaisia monella tasolla. Luvassa on kaiken kaikkiaan 52 upeaa ja yllättävää hetkeä suomalaisille tutuista kulkuvälineistä, viestinnästä ja innovaaatioista. Sarjasta löytyy esimerkiksi Lättähattu-moottorivaunun tai Tove Janssonin Victoria-veneen tarinan. Uusi video julkaistaan joka perjantai koko vuoden ajan, näin Trafiikki-museot juhlistavat satavuotiasta Suomea.

Minuutiksi museoon-videosarjan toteutuksesta vastaa Trafiikki-museot ry. Videoiden tavoitteena on etsiä sosiaalisen median kautta uusia väyliä museoiden digitaalisen aineiston avaamiseen laajalle yleisölle.minuutiksi museoon -logo

Trafiikki-museot ry:n kuuluu kymmenen itsenäistä museota: Forum Marinum, Mediamuseo Rupriikki, Mobilia ja sen liitännäisenä Kanavamuseot, Postimuseo, Päivälehden museo, Radio- ja tv-museo Mastola, Suomen Ilmailumuseo, Suomen merimuseo, Suomen Rautatiemuseo ja Tekniikan museo.

Kaikki tähän mennessä ilmestyneet videot löydät Trafiikki-museoiden You Tube -kanavalta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.