Näyttelyt nurin..?

Oman elinkaarensa verran hyvin palvelleet Mitä kaikkea puusta ja Kemiaa koko elämä -näyttelyt suljetaan yleisöltä maanantaina 3.4. ja puretaan kevään ja alkukesän kuluessa. Tilalle rakennetaan osana museon perinpohjaista näyttelyuudistusta Suomen teollistumisen historiaa valottava Tekniikan maa -kokonaisuus, joka avautuu lokakuussa 2017. Tekniikan maa on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyiden viimeinen viikonloppu starttaa symbolisesti aprillipäivänä, jolloin maailma muutoinkin kääntyy karnevalistisesti nurin: päätimme, että sen parempaa päivää viettää vanhojen näyttelyiden kaatajaisia ei löydykään!

Viilusorvia voi ihailla vielä aprillipäiväviikonloppuna.

Tapahtumapäivän ohjelmassa keskitytään purettaviin näyttelyihin liittyviin palvelusisältöihin: Vipueläimiä-pajassa tutustutaan näyttelyistä löytyviin vipurakenteisiin ja askarrellaan oma vipueläin; Muovia maidosta -pajassa puolestaan harrastetaan kokeellista kemiaa keittämällä maidosta kaseiinimuovia.

Päivän teemaopastuksilla venytetään totuuden rajoja aprillipäivän hengessä (vaihtoehtoiset totuudethan kuuluvat nykyään olevan kovin pinnalla..?). Pilailevalla opastuksella on myös tiedollinen puolensa: Museonäyttely kun itsessään on media, jota lukiessaan ja tulkitessaan sekä opas että kävijä hyödyntävät omia tietojaan ja taitojaan. Yleensä museo ja opas sen edustajana koetaan luotettavina asiantuntijoina, jotka tarjoavat tutkittua ja kriittisesti tarkasteltua informaatiota. Asetelman kääntäminen päälaelleen muistuttaa, että näyttely ja siihen pohjaava opastus on aina vain rajallinen ja yksittäisen toimijan tuottama tulkinta esitellystä asiasta tai ilmiöstä. Yleisö pääsee siis aprilliopastuksen myötä harjoittamaan mediakriittisiä taitojaan!

Aprilliopastuksen sillit ja kuravedet puidaan selviksi opastuksen päätteeksi. Lisäksi kierrokselta mahdollisesti jääneitä harhakäsityksiä pääsee heti perään oikomaan myös nostalgiaopastuksella, jonka kuluessa esitellään hieman faktaperäisemmin poistuvien näyttelyiden suosikkikohteet vuosien varrelta.

Nostalgiaopastus saattaa pysähtyä raamisahan äärelle.

Nurinkurin-päivän hengessä kutsumme myös museokävijöiden pehmolelut yökylään museoon. Millaisia metkuja pehmot museossa museon kummituksen johdolla keksivät, kun rautaiset museoalan ammattilaiset eivät niitä yösydännä ole vahtimassa? Pehmojen käyttöön annetaan kamera, jolla ne voivat kokoontumistaan dokumentoida. Saapa nähdä, millaista kuvamateriaalia kameraan on sunnuntaiaamuun mennessä kertynyt! Kuviin pääsee tutustumaan museon some-kanavissa tapahtumaa seuraavalla viikolla.

Pikkupehmot ottivat varaslähdön yökyläilyyn.

Pehmoja voi toimittaa museolle Näyttelyt nurin -tapahtuman aikana ja ne voi noutaa sunnuntaina 2.4. klo 11 alkaen. Pehmot laputetaan ja nimikoidaan, joten eksymisen vaaraa ei ole!

Näyttelyt nurin! -tapahtumapäivänä 1.4. museo on avoinna klo 11-17, ohjelmaa on välillä 12-16. voit tutustua ohjelmaan tarkemmin täällä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, työpajat ovat maksullisia.

Tervetuloa nostalgisoimaan ja juhlimaan tulevaa uutta!

Marianna
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s