Tanssi <3 tekniikka..?

Mitä tekemistä tekniikan historialla on tanssitaiteen kanssa?

Äkkisiltään voisi ajatella, että ei mitään.

Olemme kuitenkin museolla jo hyvän tovin pyöritelleet ajatusta koneisiin, mekaniikkaan ja mekaaniseen liikkeeseen keskittyvistä tanssitaidetyöpajoista.  Loppuvuodesta päätimme tarttua härkää sarvista, pyysimme Uuden tanssin keskus Zodiakin yhteistyökumppaniksi ja lähetimme rahoitushakemuksen Taiteen edistämiskeskukselle.

Taikessa innostuttiin uudenlaisesta avauksestamme. Loka-marraskuussa museossa siis tanssitaan! Tarkoitus on järjestää näyttelyssä tusinan verran Zodiakin valitseman ohjaajan toteuttamia tanssityöpajoja: kymmenkunta näistä ennalta varatuille autismin kirjon ja erityisnuorten ryhmille ja pari suurelle yleisölle.

Työpajojen painopiste on intuitiossa ja liikkeessä: Millainen on kävijän fyysinen suhde teknologiaan? Millaisen tarinan museoesineet kertovat ja kuinka se muunnetaan tanssin muotoon?

Ideana on tutkia tekniikan historiaa, mekaniikkaa ja koneen liikettä ihmiskehon avulla. Työpajassa muodostetaan yhdessä tanssimalla ja liikkumalla kone tai koneita, joissa jokaisella osallistujalla on oma roolinsa ja äänensä.

Inspiraationa tanssille toimivat tietenkin museoesineet. Työpajoissa tutustutaan ”näyttelyssä lepääviin” koneisiin, tutkitaan niiden toimintaa ja mekaniikkaa ja pohditaan, kuinka koneet aikoinaan ovat liikkuneet. Työpajan aikana historialliset laitteet herätetään henkiin tanssin keinoin.

img_6947
Millaiseen tanssiin taskuhiomakone voisi innoittaa? Hammasrattaat tarttuvat toisiinsa, rullaavat, hiomakivi pyörii ja jauhaa, hammastangot nousevat ja laskevat, hihna askeltaa rattaissa..

Työpajan tarkoituksena on herätellä kävijä havainnoimaan teknologian olemusta ja merkitystä totutusta poikkeavan menetelmän avulla. Tanssityöpajoja on käytetty aiemminkin taiteen tulkitsemisen välineinä taidemuseokentällä, mutta kulttuurihistoriallisten museoiden kontekstissa ja välineenä historiatietoisuuden (saati tekniikan tuntemuksen) kasvattamiseen emme ole kuulleet tanssia vielä käytetyn!

Koneellista-tanssityöpajat ovat osa Tekniikan museon Tekniikan maa-näyttelyhanketta ja sitä kautta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.  Työpajojen avulla halutaan paitsi kehittää ja monipuolistaa museon yleisötoimintoja, myös yhdistää museoammattilaisten ja tanssin alan ammattilaisten osaamista ja tuoda tanssitaiteen menetelmät kulttuurihistoriallisten museoiden toimintakentälle. Toivottavasti tanssipajojen kautta museoon löytää myös aivan uudenlaista yleisöä!

Ilmoittautuminen yleisöpajoihin käynnistyy alkusyksystä – pysykäähän kuulolla!

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.