Mediatarinat jakoon!

Millainen on museokävijän suhde teknologiaan? Millainen  on hyvä tekniikkaan liittyvä tarina? Miten tarina kerrotaan kiinnostavasti? Mikä nuorta kävijää kiinnostaa? Mistä hän itse kertoo?

Käynnistelemme museossa parhaillaan  Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Mediatarinat jakoon -hanketta, johon yllä olevat kysymykset oleellisesti liittyvät.

Hankkeen ajatuksena testata ja tuottaa yhdessä yläkouluikäisten kävijöiden kanssa  lisättyä todellisuutta hyödyntävä työpajamalli, jonka lähtökohdat ovat nuorten omassa mediakulttuurissa ja mediankäytössä. Mediatarinat jakoon versoo pitkälti aiemman Mobiilimetkaa Museossa -hankkeen opeistaHankkeen mediakasvatukselliset painopisteet ovat nuorten kriittisen media- ja monilukutaidon kehittyminen sekä tasapainoisen ja turvallisen mediasuhteen löytyminen.

Museoympäristössä keskiössä ovat luonnollisestikin museoesineet ja niiden kertomat tarinat. Useimmiten näyttely on museoammattilaisen suunnittelema ja toteuttama kokonaisuus, joka kertoo valittua tarinaa valitusta näkökulmasta. Mediatarinat jakoon -hankkeen tavoitteena on haastaa nuoret itse osallistumaan kokonaisuuden luomiseen ja jättämään näyttelyyn oma kädenjälkensä virtuaalitasolla.

Työpajassa nuoret tuottavat tablettitietokoneiden avulla lisätyn todellisuuden sisältöjä liittyen Etäunelmia -Yhteys yli ajan ja paikan -näyttelyyn. Nuorten tuottamat mediatarinat liitetään paikan päälle osaksi näyttelykokonaisuutta, johon ne muodostavat oman kerroksensa. Tarinat tulevat muun yleisön katsottaviin maksuttoman mobiilisovelluksen kautta, ja niitä jaetaan myös sosiaalisessa mediassa.

Työpajoissa tuotettu materiaali kertoo nykynuorten suhteesta mediaan ja sillä on siksi museolle myös nykydokumentoinnillinen merkitys. Pilottityöpajoissa toteutettavat mediatarinat tallennetaankin soveltuvilta osin osaksi museon kokoelmia.

Asiantuntijoiksi hankkeeseen ovat lupautuneet Suomen museoliitto, Kehittämiskeskus Opinkirjo sekä Mediakasvatusseura ry.

Mediatarinat jakoon -hanke jatkuu vuoden 2017 loppuun ja siinä kehitetty työpajamalli julkaistaan verkkojulkaisuna muidenkin mediakasvatustyötä tekevien avuksi hankkeen päätteeksi.

Väliraporttia hankkeen etenemisestä seurannee blogin puolella viimeistään kevättalvella..

Marianna

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s