Elokuun työpajassa designataan uistimia

Heinäkuu vetelee viimeisiään ja elokuun puolella on aika tämän kesän viimeisen työpajateeman! Elokuun ensimmäisen viikon ajan työpajassa designataan lusikkauistimia.

Uistimet valittiin työpajateemaksi, koska ne ovat sekä kiinnostava tekninen innovaatio että teollinen designtuote.  

MET0404200034_2
Uistimia esillä jo puretussa Metallista tuotteeksi -näyttelyssä. 

Yllättävän monen teknisen innovaation taustalla on innokas harrastaja, joka tahtoo kehittää itselleen rakasta lajia eteenpäin. Hyvä esimerkki tästä on tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä uistinvalmistaja Rapala, joka nykyisin on eräs tunnetuimmista suomalaisista brändeistä maailmalla. Yrityksen perustaja Lauri Rapala oli innokas kalastaja, joka 1936 sai haavoittuneen pikkukalan liikkeestä idean alkaa valmistaa uistimia petokalojen pyydystämiseen. Varhaisimmat vaappu-uistimet tehtiin vuolemalla ja hiomalla huokoisesta puusta pohja, joka päällystettiin tinapaperilla. Tinapaperi kiinnitettiin sulattamalla sen päälle kalvo filminauhasta. Ja uistimet vietiin käsistä!

Uistintyöpajassa emme käy leikkimään puukoilla, vaan designaamme oman uistimen vaapun sijaan valmiista lusikkauistinpohjasta. Uistinta suunnitellessamme mietimme tekijöitä, jotka sen ottavuuteen vaikuttavat: millaisessa vesistössä sitä käytetään; onko vesi sameaa vai kirkasta; mitkä ovat sääolosuhteet; kuinka uistin ui mahdollisimman houkuttelevasti..

IMG_6349
Millaisiinhan olosuhteisiin nämä mahtavat sopia?

Saadaanko pajassa tuotetuilla uistimilla sitten saalista, se jää Ahdin itsensä päätettäväksi!

Aihevalinnassa emme myöskään voi vähätellä museon sijaintia keskellä kalastusmiljöötä. Helsingin kaupungin Liikuntaviraston Meri-info sijaitsee takapihallamme 1928 rakennetussa Vedenpuhdistuslaitoksen tasauskaivon rakennuksessa, ja teemme yhteistyötä esimerkiksi elokuisen Koskipäivän tiimoilta. Kalastus myös näkyy museon asiakaspalvelun arjessa: reilun 45 vuoden museotoiminnan jälkeen jopa innoikkaimmat kalamiehet alkavat sentään hiljalleen hahmottaa, että museon keskeisimpiin tehtäviin ei kuulu kalastuslupien myyminen.. 😉

Uistindesignia-pajaa järjestetään viikon verran 2.8.-7.8. ti-su klo 14, sekä osana Koskipäivän ohjelmaa 27.8. klo 14.15. Työpaja kestää noin tunnin. Suositusikä askartelijoille on 7-12 v ja työpajamaksua peritään 5€/uistin. Pajaan mahtuu päivittäin n. 20 lasta.  Lähtö pajatilaan tapahtuu museon lipunmyynnistä, eikä pajoihin ole ennakkoilmoittautumista.

Tiistaina 9.8. museo siirtyy talviakaan, mikä tarkoittaa paitsi kesätyöpajojen loppua, myös Pikasuodatinhallin sulkeutumista tältä kaudelta. Samassa rytäkässä avautuu uusi Etäunelmia – Yhteys yli ajan ja paikan -näyttely ja museon pääsymaksut otetaan jälleen käyttöön. Elämme siis muutoksen aikoja!

Lisää työpajatoimintaa on luvassa ainakin syyslomaviikolla ja joulun edellä, joten pysykäähän kuulolla!

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s