Näyttely, joka ei koskaan aukea?

Tekniikan museon somen ja muun tiedotuksen satunnaiset seuraajat saattavat tietää, että meillä on tekeillä uusi sähköisen viestinnän näyttely Etäunelmia – Yhteys yli ajan ja paikan.

Pääsääntöisesti näin suuret ja pitkäaikaiset näyttelyt vaativat aikaa: on konseptointia, käsikirjoittamista, esine- ja kuvavalintoja, tekstien tuottamista, visuaalista ilmettä, pelituotantoa, rakenteita, rakentamista, testausta ja säätämistä. Suljimme edellisen vuonna 1985 avatun viestinnän näyttelymme jo 2014 vuoden lopussa. Mikä tässä on kestänyt ja miksi – oi miksi – näyttely ei vieläkään ole valmis yleisölle avattavaksi, vaikka kuvissa alkaa näkyä jo aika valmista kamaa?

DSC_0151

Varmaan epäselväksi ei ole jäänyt Suomen talouden melko kohmeloinen tila viime vuosien aikana. Tämä kohmelo on näkynyt muun muassa vaikeutena rahoituksen saamisessa. Suunnittelua voidaan tehdä tiettyyn pisteeseen asti melko vähillä rahoilla. Tämäkään näyttely ei tutkijoiden, suunnittelijan ja tuottajan omin voimin valmistu, vaikka meitäkin tässä on tarvittu.

Etäunelmia_infokiska_sitaattipeli-01

Koko talvi ja kevät on sitten tehty täällä kovasti työtä näyttelytuotannon kanssa. Päätöksiä valtavan moniin erilaisiin asioihin visuaalisesta ilmeestä pelikonseptiin ja rakenteiden teippauksiin on tehty liukuhihnalta. Välillä suunnitelmat ovat joutuneet joustamaan, välillä ollaan menty just niin kuin on ajateltukin.

Kun rakentamisaikatauluja keväällä tehtiin, tavoitteemme oli avata näyttely kesäkuun lopussa. Se oli ja meni. Näyttelyn seiniä saapui vielä juhannusviikolla ja vitriinien tulo viivästyi reilusti. Viivästys yhtäällä merkitsee viivästystä toisaalla eikä tämä heinäkuinen lomakausikaan kovin suotuisasti aikatauluihin vaikuta. Sähkötyöt ovat viimeisiä asioita mitä tässä näyttelyssä tehdään ja niihin päästään vasta elokuun 1. päivä alkaen.

Miksi sähkötyöt sitten ovat niin tärkeitä tässä näyttelyssä?

Yksi syy on se, että näyttelyssä on todella paljon sähköisiä aineistoja. Yllä näistä kaksi esimerkkiä. Suurin osa näyttelyn teksti-, kuva- ja videosisällöistä on sähköisissä infotauluissa. Kosketusnäytölliset infotaulut taas mahdollistivat runsaamman kuva- ja videosisällön sekä kieliversiot, mitkä olisi ollut vaativampaa toteuttaa painettuina tekstitauluina. Näyttelyssä on myös useita toiminnallisia kohteita, joissa näyttelyn teemoihin voi tutustua toisenlaisista näkökulmista ja usein melko pelillisesti.

DSC_0152

Sähköä vaatii myös vitriinien valaistus. Näitä blogikirjoituksen kuvia varten lattialla menee melkoinen johtojen ja jatkojohtojen viidakko. Ihan ok, kun kuvia ottaa, mutta ei käytössä.

Olen toiminut tässä näyttelyprojektissa tuottajana. Vaikka välillä on tehnyt mieli painaa pää pöytään ja vain huokailla, joka kerta, kun olen tuolla näyttelyssä hommissa ja mitä valmiimmaksi se alkaa tulla, sitä enemmän tunnen ylpeyttä osaavista työkavereistani. Näyttelyssä on mielestäni hienot sisällöt, visuaalisesti se näyttää jo nyt (ilman valaistuksen säätöä) houkuttelevalta ja esineitä on laitettu esille uusin tavoin. Tätä näyttelyä kannattaa odottaa. Ja se avautuu kyllä.

DSC_0155

Ja näyttelyn ensimmäistä tapahtumapäivää juhlimme lauantaina 10.9. Silloin museossa on monenmoista ohjelmaa ja paikalla ainakin alustavien tietojen mukaan näyttelyyn esineenkin lahjoittanut M.A. Numminen! -Riina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.