Yhteistyön hedelmiä

Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet pitkin (jo päättynyttä) lukuvuotta 2015-2016, että museossa on tehty yhteistyötä ammattikorkeakoulu Metropolian kanssa. Metropolialla, Tekniikan museolla ja kaupunginosayhdistys Artovalla on ollut käynnissä jo jonkin aikaa yhteistyöhanke nimellä Museo olohuoneena. Museotrendien harjalla täällä meilläkin. Mutta mitä sitten hankkeessa on tapahtunut?

Ei ole tullut museoon löhösohvia eikä lattekahvilaa. Enkä niitä nyt tässä uskalla lähteä lupaamaankaan. Mutta paljon on kokeiltu pieniä asioita, jotka voisivat tehdä museosta matalamman kynnyksen paikan: yhteisen tilan, jossa yhdistyy viihtyminen ja oppiminen. Monet näistä pienistä ideoista ovat jalostuneet pilottien ja kokeilujen kautta käyttökelpoisiksi osiksi ja niitä hyödynnetään museon uusissa näyttelyissä ja palveluissa.

ÄÄNIMAISEMA-TYÖPAJA

aanimaisemapaja

Syyskuussa 2016 otamme esimerkiksi käyttöön Metropolian kanssa kehitetyn sovelluksen äänimaisemien tekemiseen. Tulemme käyttämään sitä uuden Etäunelmia-näyttelyn palveluissa niin kouluille kuin tapahtumissakin. Miltä kuulosti 1960-luvun alun koti tai 1900-luvun alun puhelinvälityskeskus tai kaapelityömaa? Äänimaisemia-työpajassa voidaan Metropolian kehittämällä sovelluksella tehdä ääninäytearkistoon kerätyistä äänistä omia äänimaisemia. Työpajassa myös kuunnellaan muiden tekemiä äänimaisemia ja keskustellaan omista muistikuvista, mielikuvista, tunteista, muuttuneesta tekniikasta ja äänistä arjessamme.

TAPAHTUMARADIO MUSEOIDEN YÖSSÄ 2016

radio

Ääntä museoon toi tämän vuoden Museoiden yössä Metropolian radio- ja tv-työn opiskelijoiden tuottama tapahtumaradio, jota saattoi kuunnella kaupunkiradion taajuudella 102 MHz. Viikonlopun aikana radiokurssilaiset muun muassa haastattelivat museon kummitusta ja muita työtekijöitä ja toivat Museoiden yöhön tunnelmaa ja jännitystä – ja samalla näyttivät niin isoille kuin pienille kävijöille miten radio-ohjelmaa tehdään.

KÄSIKIRJOITUS- JA ÄÄNIKURSSILAISTEN YHTEISTYÖN HEDELMÄÄ

vlcsnap-2016-06-10-10h47m18s130

Lisäksi yhteistyöstä Metropolian käsikirjoituskurssilaisten kanssa saatiin roppakaupalla ideoita kenties uudenlaisiin ja aika hauskoihin tapoihin kertoa tarinoita Tekniikan historiasta. Ideoita ja synopsiksia sarjakuviin, animaatioihin, lyhytelokuviin, kuunnelmiin ja peleihin syntyi roppakaupalla näyttelyn tieteellisen käsikirjoituksen pohjalta. Jotain näistä ajatuksista ja toteutusideoista nähdään toivon mukaan myös vuonna 2017 avattavassa Tekniikan maa –näyttelyssä (no, näyttelyn työnimi tuo vielä). Kuva on muuten animaatiosta ”Vieläkö on piruhevosia?” Lyhyt varjoanimaatio kertoo polkupyörän tulosta Suomeen.

ASKEL KERRALLAAN

Vallankumoukselliset, kaiken uusiksi pistävät muutokset ovat usein vaikuttavia. Tekniikan museossa ei ole kuitenkaan tehty vallankumusta vaan on edetty jo useamman vuoden pienin mutta systemaattisin askelin kohti museota monen omaksi kokemana, yhteisen oppimisen, elämyksen ja kokemisen tilana. Metropolian kanssa Museo olohuoneena –hankkeessa tehty työ edistää tavoitteeseen pääsemistä.

Aina joskus tietysti itsestäkin tuntuu, että voi kun voisi pamauttaa kerralla kaiken uusiksi. Omaa museotyö-perspektiiviä on kuitenkin jo sen verran, että muutoksen huomaa. Vaikka siitä ei suuria otsikoita kenties saakaan. Kiitos tästä kuuluu kaikille meille täällä museossa, mutta myös lukuisille Tekniikan museon yhteistyökumppaneille, kuten esimerkiksi Metropolialle.

-Riina

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s