Maailman vesipäivä

Viime viikolla vapaana lainehtinut Vanhankaupunginlahti oli saanut riitepeitteen ja kosken kuohuista jäätyneen kermavaahtokuorrutuksen pinnalleen. Pikku pakkasesta ja veden kiinteähköstä olomuodosta huolimatta museossa vietetään tänään Maailman vesipäivää.

YK:n lanseeraamaa Maailman vesipäivä järjestetään joka vuosi 22.3. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa  vesivarantojen vaikutuksesta tuottavuuteen ja hyvinvointiin. Lisäksi vesipäivä muistuttaa myös puhtaan veden tärkeydestä, jota ei välttämättä aina muisteta korostaa länsimaissa. Parantamalla viemäröintiä, hygieniaa ja puhtaan veden saatavuutta vähennetään köyhyyttä, sairauksia ja lapsikuolleisuutta.

Lisätietoa Maailman vesipäivästä löytyy virallisilta tapahtumasivuilta.

Tekniikan museolle Maailman vesipäivä on läheinen museorakennusten ja vedenkäytön historian kautta: museohan toimii 1800-luvun lopun vedenpuhdistuslaitoksen rakennuksissa.

Puhtaan juomaveden tarve oli 1800-1900 -lukujen taitteen kasvavassa ja tartuntatautien riivaamassa Helsingissä ilmeinen. Puutalovaltaisessa kaupungissa vesivarantoja ja pumppuja tarvittiin kipeästi myös tulipalojen tukahduttamiseen. Näitä tarpeita täyttämään rakennettiin 1877 Helsingin ensimmäinen suodatinallas, joka nykyisin katettuna toimii Tekniikan museon päänäyttelytilana.

IMG_3080
Tässä suodatettiin puhdasta juomavettä helsinkiläisille jo 1870-luvun lopulla.

Puhtaan juomaveden tarve kasvoi kaupungin kasvaessa, ja suodatinkapasiteettia rakennettin Kuninkaankartanonsaarelle lisää. Parhaan näkemyksen 1900-luvun alun vedenpuhdistustoiminnasta saa tutustumalla museon alkuperäiseen asuun entisöityyn pikasuodatinhalliin (1909), jossa pumppujen kohinan ja hihnapyörien viuhinan voi lähes kuulla. Tunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa tämän videon avulla.

Aikoinaan vesilaitokseksi rakennetuissa tiloissa järjestetään perinteisesti Maailman vesipäivän kunniaksi vesiteemaista ohjelmaa.

Suojellussa pikasuodatinhallissa pääsee  tutustumaan menneen ajan juomavedenpuhdistukseen oppaan johdolla klo 13. Lisäksi museon näyttelyistä löytyy lapsille vesiaiheisia tehtäväpisteitä.

Mikäli et tänään ennätä mukaan, avautuu pikasuodatinhalli yleisölle jälleen kesäkaudeksi alkaen 7.6. Vedenpuhdistuksen historiaan pääsee koulujen alkuun saakka tutustumaan päivittäin klo 13 oppaan johdolla. Lasten kera hallia voi tutkia myös omalla mobiililaitteella kummituksen kuvasuunnistuksen avulla.

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s