Sata naista Wikipediaan!

Sain taannoin kollegoiltani nakin, joka oli tehtävänä kuin minulle suunniteltu: Wikipediasta puuttuu tekniikan alan naisia, kokoapa perustiedot noin tusinasta.

Sata naista Wikipediaan -projektissa, joka järjestetään naistenpäivänä 8.3.2016 Helsingin Kaisa-kirjastossa, pyritään lieventämään Wikipediassa vallitsevaa sukupuolten epäsuhtaa ja nostamaan eri alojen merkittäviä naisia sille kunniapaikalle, joka heille kuuluu. Tekniikan museo on ottanut vastuulleen oman palasensa tästä hienosta urakasta.

vera
Vera Hjelt, jolla ei ollut aikaa olla professorin- tai minkään muunkaan rouva. Yleisnerous vei neiti Hjeltin kaiken ajan.  Kuva: Suomen valokuvataiteen museo, Flickr commons

Ilo tehtävän tarpeellisuudesta vaihtui hyvin pian turhautumiseen sen ällistyttävän vaikeuden suhteen. Tämä tekninen tusina koostuu suomalaisen tekniikan alan naisten kärkinimistä, joista monilla on vyönsä alla enemmän patentteja ja palkintoja kuin juhlituilla ja yleisesti tunnetuilla mieskollegoillaan. Miksi heistä on niin penteleen vaikea löytää informaatiota? Enkä puhu nyt edes luotettavan, oikeaoppisesti viitoitetun tai vertaisarvioidun tiedon löytämisen vaikeudesta – näitä nimiä kun lyö hakukoneisiin, aavikon tuuli puhaltaa ja pensaat pyörivät autioituneen kaupungin läpi. Apea huuliharppumusiikki soi taustalla. Saluunan heiluriovi on pudonnut toisen saranansa varaan ja kolahtelee vaimeasti vastakappalettaan vasten.

aavikkopallo.png
*crickets* Kuva: Jez Arnold, Creative Commons

Sisuunnuin. Tämä kokemukseni alleviivaa entisestään sekä koko projektin tarpeellisuutta että sitä huutavaa vääryyttä, joka on kohdannut naisia tekniikan alalla läpi historian. Vaikka elämä tekniikan ja tieteen maailmassa onkin helpottunut viime vuosina eikä naisen tarvitse enää hakea vapautusta sukupuolestaan voidakseen opiskella, ei voida vieläkään sanoa, että tasa-arvo toteutuisi täydellisesti. Vai kuinka moni teistä on kuullut mullistavan ekobetonin kehittäjästä Aino Heikkisestä? Entä todellisesta renessanssi-ihmisestä, keksijästä ja tehdaspampusta Vera Hjeltistä, josta sentään tästä tusinasta ainoana on kirjoitettu mittavahko Wikipedia-sivu? Kaikki suomalaiset muistavat juhlia kansallista ylivoimaisuuttamme kuivauskaapin keksijöinä ja tuhahdella halveksivasti barbaarisille astiapyyhkeille, mutta osaako joku nimetä itse patentinhaltijan?

maiju g
Se oli tämä piinkova keksijä tässä, Maiju Gebhard. Kuva: Arkistolaitos, Public Domain

Gebhardilla sentään on lyhykäinen sivu Wikipediassa jo valmiiksi, mutta hänestäkin soisi kirjoitettavan laajemmin. Monista tutkimistani naisista puhutaan lähteissä lähes ainoastaan ”professorinrouvina” heidän omista meriiteistään riippumatta ja Gebhardiinkin viitataan usein ”kotitalousopettajana”, joka oli vain yksi hänen monista toimistaan. Aivan yhtä hyvin häntä voisi tituleerata keksijäksi. Kuinka moni lukija hymähti lukiessaan edellisen kuvan kuvatekstin? Valkotukkainen, herttainen mummo ei helposti yhdisty päässämme tekniseen keksijään, ja juuri se on ongelma, jota Sata naista -projekti lähtee osaltaan ratkaisemaan.

Tule mukaan innostumaan (ja lievittämään turhautumista)!

Maddie

Tapahtumasta lisää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sata_naista_Wikipediaan

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.