Nostetaan matto pöydälle!

Saimme alkuviikosta käsiimme Tekniikan tarinamatosta kehitetyn pöytäversion. Uudenkarheat kankaat houkuttelevat taputtelemaan ja kirkkaat värit suorastaan hivelevät silmää!


Vuodenvaihteessa päättyneessä  Pienten paja -hankkeessa toteutettu Tekniikan tarinamatolla –toimintamalli kehitettiin alunperin 6-8 -vuotiaille lapsille. Projektin edetessä kuitenkin huomasimme, että mattotoiminta hieman tuunattuna ja erilisilla painotuksilla sopii yhtälailla myös aikuisryhmille.

Aikuiskohderyhmien tarpeet antoivat idean nostaa Tekniikan tarinamaton lattialta pöydälle, jotta sama menetelmä ja työpajamalli olisi tuunattavissa myös esim. senioriryhmien tai muiden lattiatasoon taipumattomien käyttöön. (Olemme käyneet keskustelua, muuttuuko matto tässä tapauksessa liinaksi, mutta ainakin arkikäytössä puhumme pöytämatosta..)

IMG_20160218_092429
Matto pöydällä. Maton suunnitteli ja toteutti tekstiilitaiteilija Sanna Majander. 

Tarinamatto-menetelmästä on alustavalla tasolla kehitelty palvelutaloihin jalkautuvaa, ikäihmisten kerhotoiminnassa toteutettavaa versiota, jossa painopiste olisi keskustelussa, yhteisöllisyydessä ja tarinallisuudessa. Työpajassa esiteltävien omien muisto- tai käyttöesineiden tarinat toimisivat yhteisen keskustelun pohjana ja kerhoryhmän oman, maton tarjoamaan ”näyttelytilaan” rakennettavan näyttelyn perustana. Tämän palvelun voisi liittää kiinteästi myös kokoelmatyöhön ja tallentaa tarinat digitaalisesti esim. tulevaa näyttely- tai tutkimuskäyttöä varten Tekniikan museon kokoelmiin.

IMG_20160218_143143
Saa koskea!

Lattiamatolla lasten kanssa toimittaessa työpajatuokioiden ydintä ovat tutkiminen ja toiminnallisuus. Koska aikuisryhmien elämänkokemus, tiedot sekä valmiudet kertoa ja yhdistellä tietojaan ovat lapsiryhmiä laajemmat, tarinallisuus nousee aikuisryhmien kanssa tarinamattotuokioiden keskiöön. Aikuisten kanssa esineitä tutkittaessa ja näyttelyä rakennettaessa keskipisteeksi nousevat henkilökohtaiset esineet ja niihin liittyvät kokemukset, jotka keskustelun ja vuorovaikutuksen kautta jäsentyvät näyttelyyn yhdeksi tarinaksi.

Aikuisryhmille tarinamatolla tuntuu Pienten pajan ohessa hankitun kokemuksen perusteella olevan oleellista oman tietämyksen, kokemusten, muistojen, tarinoiden ja jopa tunteiden jakaminen: mattotuokiossa esittelemänsä esineen kautta kukin pääsee kertomaan jotakin itsestään oman esineensä kautta. Esine vapauttaa kertomaan sopivasti etäännyttäen! Tämä tuntuu edesauttavan myös ryhmäytymistä: toisilleen vieraat, mahdollisesti eri toimintaympäristöistä, kulttuureista ja taustoista tulevat ihmiset löytävät esineiden avulla yhteisiä muistoja ja tarinoita jaettaviksi.

Pöytämattoa voisivat hiukan eri näkökohdista ja hiukan muokatuin menetelmin hyödyntää esimerkiksi

 • työyhteisöjen virkistysporukat
 • erilaiset opinto- ja koulutusryhmät
 • maahanmuuttajien kotoutustoiminta
 • seniorien kerhotoiminta

Mattotuokioiden keskeisiä teemoja aikuisryhmien kanssa ovat

 • arjen teknologia
 • tarinallisuus
 • ryhmäytyminen
 • yhteisöllisyys
 • muisteleminen
 • tallentaminen
 • oppiminen
 • tunteminen ja tunnusteleminen

Pöytämaton kanssa museon ulkopuolelle jalkautuminen on entistäkin helpompaa. Matto tykötarpeineen kulkee olkalaukussa, mennään sitten päiväkotiin, messuille, koulutustapahtumaan, seniorikotiin, nuorisotaloon.

Aikuisryhmäsoveltuvuuden pilotoiminen ja vieminen käytäntöön onkin siis enää vain henkilöresurssikysymys…

Marianna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s