Eurooppaan oppimaan!

Tekniikan museo sai kesän rahoitushaussa CIMOlta Erasmus+ -rahoitusta “Tekniikan museon näyttelyuudistus 2017 – museo aikuisten oppimisympäristönä” -liikkuvuushankkeen toteuttamiseen.

Museossa parhaillaan käynnissä oleva kokonaisvaltainen perusnäyttelyuudistus sekä museorakennusten sähkö- ja tietoliikennelaitteiden peruskorjaus mahdollistavat uudenlaiset palvelut – ja uudet, ilmiölähtöiset näyttelyt vaativat myös palvelutuotannolta uudenlaista lähestymistapaa. Tässä vaiheessa onkin erityisen tärkeää lähteä maailmalle tutustumaan erilaisiin palvelumalleihin ja hakemaan uusia ideoita.

Resurssipulan vuoksi kansainvälinen benchmarkkaaminen jää museokentällä helposti liian vähälle, mikä näkyy suoraan toimintojen kehittämisessä. Saadulla Erasmus+ -rahoituksella voimme kuitenkin seuraavan vuoden kuluessa lähettää viisi Tekniikan museon palvelu- ja näyttelytiimin jäsentä viikon tai kahden viikon job-shadowing -jaksoille eurooppalaisiin museoihin tarkkailemaan ja oppimaan uutta. Job-shadowing -jaksot palvelevat paitsi lähtijöiden omaa ammatillista osaamista, myös museon laajempaa kehittämistarvetta, ja omalta osaltaan toivottavasti vaikuttavat pitkällä aikavälillä myös museon kävijämäärien kasvattamiseen ja toiminnan laajentamiseen.

Tällä hetkellä Tekniikan museon palvelut tavoittavat erittäin hyvin koululaiskävijät, mutta aikuiskävijät, erityisesti yritykset ja yhdistykset, eivät löydä museota toivotussa määrin, vaikka museon palvelukartassa myös aikuisryhmille soveltuvia palveluita onkin. Tämän vuoksi nimenomaan aikuisten museopalveluihin tarvittavaa palveluosaamista halutaan kehittää kansainvälisen yhteistyön kautta. Tavoitteena on vaihtokokemusten ja oman osaamisen kautta kehittää uusi palvelukonsepti, jossa hyödynnetään ilmiölähtöisten näyttelyiden tarjoamia mahdollisuuksia, työpajakokemusta ja mobiiliteknologiaa. Kansainväliset kontaktit ovat toki edellytys myös mahdollisille yhteistyönäyttelyille, näyttelyvaihdolle ja muille yhteistyöhankkeille.

10014788_10152070631993811_1217673209642536161_o
Opastukset ovat museoiden peruspalvelua myös aikuisryhmille. Mihin suuntaan opastamista tulisi kehittää?
1517567_10151941946998811_1036522553_n
Välillä aikuiskävijät valtaavat puuhapisteen (tässä teekkarit kuularataa rakentamassa) – millaisia olisivat ns. aikuisten puuhat..?
10150707_10152536040948811_2882726622605360543_n
Tekniikan tarinamatolla on käynyt kouluttautumassa aikuisryhmiä – saatujen kokemusten pohjalta kehitteillä on ”tarinamattopalvelu” aikuisille.

Omia, olemassaolevia toimintamalleja ja niiden mielekkyyttä on tarkoitus peilata kohdemuseoiden palvelutoimintaan mm. seuraavien kysymysten avulla:

Miten aikuisryhmät huomioidaan museoissa? Millaisia palveluita heille tarjotaan? Miten kävijöitä osallistetaan esimerkiksi opastuksilla ja kuinka uutta teknologiaa hyödynnetään? Millaisia kehittämishankkeita on käynnissä? Millaisia työpajoja ja tapahtumia aikuiskävijöille järjestetään? Millaisia palvelukonsepteja löytyy? Miten yritys- ja virkistysryhmät huomioidaan? Miten vapaaehtoistoimintaa käytetään palvelutoiminnassa hyödyksi?

Näyttelyiden ja palveluiden kriittinen tarkastelu, uusien teknologioiden hyödyntäminen ja niihin liittyvät haasteet, aikuisten haastaminen aktiiviseen kävijyyteen erilaisten pedagogisten menetelmien avulla, vapaaehtoistyöntekijöiden rooli sekä koko museon palvelukonseptin kehittäminen ovat teemoja, joihin job shadowing -jaksoilla paneudutaan. Vastaanottavat organisaatiot pyritään valitsemaan näiden painopistealueiden näkökulmista.

Ensimmäinen liikkuja, asiakaspalveluvastaavamme Outi, suuntaa Lontooseen British Museumin ja Museum of Londonin mobiilipalveluiden pariin marraskuun lopussa. Museosihteeri Maija puolestaan lennähtää Manchesteriin tutustumaan Manchester Museumin Museum Meets -ohjelmaan joulukuun alkupuolella. Muut liikkuvuudet toteutetaan kevätpuolella.

Kaikista liikkuvuuksista ja niistä saaduista virikkeistä seuraa aikanaan raporttia myös tänne blogin puolelle!

Marianna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.